اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین  جزو کلاستر B اختلالات شخصیت محسوب می شود. که در مرز بین روان رنجوری و روان پریشی قرار دارد. روان پریشی به اختلال هایی گفته می شود که مبتلایان کلا ارتباط واقعی شون را با دنیای بیرون از دست داده اند و دچار هذیان و توهم شده اند مثل اسکیزوفرنی ها اما روان رنجوری به اختلال هایی گفته می شود که نسبت به اختلال های روان پریش خفیف تر اند و فرد از یک محرکی یا یک موقعیتی رنج می برد مثل افرادی که اضطراب دارند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بدون هیچ دلیلی افکار و احساساتشون را نسبت به دیگران به سرعت تغییر می دهند.

شخصیت بوردرلاین

علائم اختلال شخصیت مرزی

⭐️ ترس از طرد شدن از سوی اطرافیان دارند پس در نتیجه تلاش زیادی می کنند که بقیه راضی نگه دارند.
⭐️ در روابط بین فردی و شخصی ناپایدار و بی ثبات اند، معمولا روابطشون کوتاه مدت و شدید است.

⭐️ تفکرات سیاه و سفید دارند یعنی مثلا دنیا، اطرافیان و… به دو بخش تقسیم می کنند خوب یا بد زشت یا زیبا در حد افراطی

⭐️ رفتار های تکانشی دارند یعنی رفتاری که بدون فکر و به سرعت انجام شود که در این اختلال روابط جنسی و سو مصرف مواد و همینطور رانندگی خطرناک بیشتر جلوه گر است. مسلما اینگونه رفتار ها آسیب جدی به شخص وارد می کند.

⭐️ افکار خودکشی دارند و همینطور تهدید به خودکشی می کنند و یا رفتار خود زنی یا آسیب رسان دارند (قطعا اطرافیان باید این افکار را جدی بگیرند)

⭐️ ثبات هیجانی ندارند، ممکن است افسردگی و اضطراب نیز داشته باشند.

⭐️ زود خشمگین می شوند و توانایی در کنترل خشم خود ندارند.

⭐️ افکار پارانوئیدی دارند و غیر قابل پیش

⭐️ احساس پوچی و نا امیدی دارند.

شیوع اختلال شخصیت مرزی

 طبق تخمین انجمن روانپزشکی آمریکا، نرخ شیوع اختلال شخصیت مرزی در جامعه ممکن است از %1.6 تا %5.9 باشد. طبق تحقیقات انجام شده %96.3 افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، اختلالاتی مثل افسردگی و دو قطبی نیز نشان می دهند. و در %88.4 مبتلایان ، اختلال اضطرابی نیز دیده می شود که اغلب اختلال وحشت زدگی و فوبیای اجتمایی است.

عوامل شکل گیری اختلال شخصیت مرزی

از مهم ترین عواملی که تاثیر گذار هستند می توان به عوامل اجتمایی و ژنتیک اشاره کرد. مهم ترین دوران در زندگی هر فردی، دوران کودکی است که اگر شیوه تربیت والدین نادرست باشد قطعا ضربه ای بدی به زندگی فرزند خود و آینده اش می زنند. معمولا افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، تجربه های بدی در دوران کودکی مثل سو استفاده جنسی و یا بد رفتاری فیزیکی و کلامی داشته اند. طبق مطالعاتی که روی دو قلو ها انجام شد، نشان داد که احتمال ارثی بودن این اختلال نیز بالاست.

اختلال شخصیت بوردرلاین

شیوه های درمان اختلال شخصیت مرزی

رفتار درمانی دیالکتیک ( DBT) : در این درمان به فرد یکسری مهارت ها را آموزش می دهیم که ارتباطات بین فردی و احساسات خود را کنترل کند که به دو شیوه فردی و گروهی انجام می شود.

روان درمانی متمرکز بر انتقال (TFP) : در این درمان با بهبود روابط بین مراجع و درمانگر سعی می شود که احساسات و مشکلات بین فردی حل شوند.

درمان مبتنی بر ذهن سازی (MBT) : هدف ما در این درمان جداسازی افکار و احساسات خود از دیگران است.

درمان مبتنی بر آموزش سیستم پیش بینی عاطفی و حل مسئله (STEPPS) : این درمان در قالب گروهی متشکل از درمانگر، اعضای خانواده و مراقبان است که حدود 20 هفته زمان می برد.

طرحواره درمانی : در این درمان هدف ما ترویج الگوهای مثبت زندگی فرد است.

دارو درمانی : دارو های ضد تشنج و بعضی داروهای آنتی سایکوتیک می توانند موثر باشند.

داستان واقعی بر اساس DSM

یکی از دوستان مارگارت می گوید: من مارگارت را بیش از 40 سال است که می شناسم، ما تمام چهار سال دبیرستان را همکلاس بودیم، او موهایش را به طور نامنظم مرتب می کرد و به من گفت هر وقت احساس خلا و پوچی می کند به جان موهایش می افتد و این کار به او کمک می کند خلا را پر کند. بعد ها فهمیدم علت پوشیدن لباس های آستین بلندش این است که جای زخم ها روی ساعدش را پنهان کند. در بین ما مارگارت اولین کسی بود که شروع به سیگار کشیدن کرد. آنچه سیگار کشیدن او را با بقیه نوجوان متمایز می کرد این بود که هدفش از این کار جلب توجه نبود. پدر و مادر مارگارت از هم طلاق گرفتند و از لحاظ عاطفی نیز او را تنها گذاشتند. بعد ها به من گفت پدرش الکلی بوده و مادرش را کتک می زد. در مدرسه نمراتش بسیار بد بود و همیشه می گفت احمق و زشت است در حالی که اصلا چنین نبود. برای درمان افسردگی شدید و افکار خودکشی در بیمارستان های روانی بستری می شد. او همیشه تهدید می کرد که خودش را خواهد کشت. در یکی دو سال آخر دبیرستان ما سعی می کردیم از مارگارت دوری کنیم اما او غیر قابل پیش بینی شده بود. گاهی به دلایلی قهر می کرد و گاهی اوقات مستاصلانه تلاش می کرد در جمع ما باشد. رفتارش ما را سردرگم کرده بود به طوری که احساس کنیم او را نمی شناسیم. مارگارت دو بار ازدواج کرد و هر بار رابطه ای پر شور و شوق اما طوفانی و پر از مشکل داشت و بار ها مجبور شد در بیمارستان روانی بستری شود. مارگارت الان 55 سال دارد اوضاع کمی آرامتر شده هر چند می گوید به ندرت پیش می آید شاد و خوشحال باشد، بعد از مدت ها روانشناسان او را مبتلا به افسردگی و اختلال شخصیت مرزی تشخیص دادند.

معرفی فیلم های سینمایی در زمینه شخصیت مرزی

فیلم شخصیت بوردرلاین

نام فیلم : دختر گسیخته شده  (Girl Interrupted) 

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت مرزی

خلاصه فیلم : آنجلینا جولی در این فیلم در نقش «لیزا رو» بوده و نقش یک بیمار روانی را بازی کرده، دختری که توانایی تشخیص تفاوت‌های بین خود خیالی و واقعی‌اش را ندارد. او در این درام فوق‌العاده با «ویونا رایدر» همبازی شده بود. سوزانا با نقش آفرینی (ویونا رایدر) بعد از تمام کردن دوران دبیرستان در اواخر سال ۱۹۶۰ دچار افسردگی می‌شود و به همین علت دست به خودکشی می‌زند. خودکشی نافرجام او باعث می‌شود والدینش او را به یک مؤسسه نگهداری از بیماران روانی بفرستند. در این مؤسسه دختران زیادی با مشکلات گوناگون بستری هستند. لیزا (آنجلینا جولی) جامعه ستیز است و بارها از مؤسسه فرار کرده‌است. دیزی (بریتنی مورفی) دختری است که مورد سو استفاده قرار گرفته و عادت ندارد غذایش را در حضور بقیه بخورد. پلی قربانی آتش سوزی است و…

فیلم شخصیت بوردرلاین

نام فیلم : به من خوش آمدید (Welcome to Me)

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت مرزی

خلاصه فیلم : هنگامی که آلیس  برنده ی یک قرعه کشیِ میلیونی می شود، تصمیم می گیرد یک برنامه ی تلویزیونی راه اندازی کند…

+ بیشتر بخوانید

دوست خوبم نظرتون را در مورد اختلال شخصیت مرزی در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *