اختلال شخصیت نمایشی

اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک، جزو کلاستر B اختلالات شخصیت محسوب می شود. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، دائما می خواهند در معرض توجه باشند و برای اینکه بقیه به آن ها توجه کنند معمولا دست به کارهای غیر معمول می زنند.

شخصیت هیستریونیک

علائم اختلال شخصیت نمایشی

⭐️ همیشه به صورت افراطی دنبال جلب کردن توجه دیگران هستند.

⭐️ اگر به فرد توجه نشود، عصبانی و ناراحت می شوند.

⭐️ بیش از حد به ظاهر خود اهمیت می دهند.

⭐️ رفتار های تکانشی دارند یعنی بدون فکر و به سرعت عمل می کنند و به پیامد های آن فکر نمی کنند.

⭐️ به صورت کلی صحبت می کنند و وارد جزئیات نمی شوند.

⭐️ احساسات و هیجانات خود را به سرعت تغییر می دهند.

⭐️ لباس های تحریک آمیز و اغوا کننده می پوشند.

⭐️ دیگران به راحتی می توانند روی آن ها تاثیر بگذارند به اصطلاح  ساده لوح و تلقین پذیر اند.

⭐️ خود محور هستند یعنی دیگر افراد برای آن ها مهم نیستند.

⭐️ برای جلب توجه دست به کارهای غیر عادی می زنند حتی خودکشی.

⭐️ به دنبال این هستند که دیگران آن ها را تایید کنند.

⭐️ در روابط میان فردی به مشکل بر می خورند.

دوره شکل گیری اختلال شخصیت نمایشی

این اختلال از اواخر نوجوانی و قبل از اوایل بزرگسالی ظاهر می شود.

عوامل شکل گیری اختلال شخصیت نمایشی

در حال حاضر علت دقیقی از این اختلال کشف نشده است. اما می توان به دو دسته از عوامل اشاره کرده 1) علل ژنتیکی 2) علل اکتسابی. در علل ژنتیکی، این اختلال ممکنه به ارث برسه. اما در علل اکتسابی می توان به شیوه تربیت نادرست والدین اشاره کرد مثلا رفتار دوگانه گی در بحث رفتارهای جنسی که از یک طرف به عنوان رفتار نامطلوب اشاره دارند اما از طرف دیگر آن را خوب و تحریک پذیر می دانند. از عوامل دیگر می توان به توجه بیش از حد والدین و عدم انتقاد یا تنبیه اشاره کرد.

شخصیت هیستریونیک

شیوه های درمان اختلال شخصیت نمایشی

افراد مبتلا به اختلال هیستریونیک اعتقادی به درمان ندارند چون رفتارشون را درست میدانند و معمولا به خاطر دیگر اختلالاتی که به آن دچار هستند به متخصص مراجعه می کنند. درمان اینگونه افراد به دو صورت روان درمانی و دارو درمانی انجام می شود. در روان درمانی هدف ما این است که فرد یاد بگیرد که چگونه با دیگران به طور مناسب ارتباط برقرار کند و انگیزه و ترس های مربوط به افکار و رفتار خود را پیدا کنند. اگر فرد نشانه های افسردگی و اضطراب را نیز داشت ممکن است دارو نیز تجویز شود.

تشخیص افتراقی اختلالات (❌ لطفا اشتباه نگیرید❌)

امکان دارد اختلال شخصیت نمایشی با یکسری از اختلالات دیگر همراه باشد مثل اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت خودشیفته و اختلال شخصیت وابسته. که می توانید توضیحات هر اختلال را در صفحه مربوطه مشاهده کنید.

داستان واقعی بر اساس DSM

یکی از همکاران لیسا چنین تعریف می کند: اوایل به نظر می رسید لیسا سرشار از زندگی است و از آن لذت می برد. او مجرد و حدود 35 ساله، دانشجوی فوق لیسانس بود. همیشه لباس هایی با رنگ روشن و جلب توجه کننده می پوشید. روز ها به کودکان معلول درس می داد. وقتی برای اولین بار با او ملاقات کردم با شور و شوق تمام تعریف کرد که چقدر از تحقیقات من خوشش آمده و به وضوح در تعریف اغراق می کرد. او را زیاد می دیدم  چون شاگردان لیسا در قسمتی از تحقیقات من شرکت داشتند اما در عرض چند هفته رابطه مان اندکی دچار مشکل شد. لیسا به طور دائم درباره بیماری های خود صحبت می کرد مثلا موقعی که به زمین می افتاد، این موضوع کار ما را مختل می کرد. لیسا به دیگران قول هایی می داد که وفا کردن به آن ها غیر ممکن بود اما به نظر می رسید هدف آن به دست آوردن تایید دیگران است، وقتی قولش را می شکست معمولا داستانی سر هم می کرد تا دلسوزی و محبت دیگران را بدست آورد برای نمونه به مادر یکی از دانش آموزان قول داده بود یک تولد عالی برای دخترش بگیرد اما زمانی این قول یادش آمد که مادر آن دختر با یک کیک بزرگ وارد مدرسه شد، با دیدن این صحنه لیسا مثل بمب منفجر شد و مدیر مدرس را مقصر می دانست که او را تا دیر وقت در مدرسه نگه می دارد در حالی که اصلا چنین نبود. لیسا معمولا وقت جلسه را می گرفت تا در مورد آخرین خواستگارش صحبت کند تقریبا هر هفته برایش خواستگار می آمد و علاقه او درباره آینده اش در بالاترین حد بود، با اینکه نه به دار بود و نه به بار مراسم عروسی را با جزئیات کامل برنامه ریزی می کرد. لیسا تلاش می کرد تا خودش را برای همکاران مرد عزیز کند زیرا آن ها همیشه به او کمک می کردند از مخمصه هایی که در اثر بی نظمی برایش اتفاق افتاده است خلاص شود. به گفته معلمان و همکاران لیسا هنوز نتوانسته است با کسی دوست صمیمی شود هر چند درباره آخرین خواستگار خود می گوید که این یکی دیگر خودِ خودشه. بعد از یک دوره افسردگی طولانی مدت لیسا به روانشناس مراجعه کرد. تشخیص روانشناس این بود که او اختلال شخصیت هیستریونیک دارد.

معرفی فیلم های سینمایی در زمینه شخصیت نمایشی

فیلم شخصیت هیستریونیک

نام فیلم : اتوبوسی به نام هوس (A streetcarnamed desire)

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت نمایشی

خلاصه فیلم : بلانش دی بویس، که مشکلات زیادی را در زندگی متحمل شده است، پس از اخراج از مدرسه‌ای که در آن به تدریس مشغول بود، برای دیدار با خواهرش  به پیش وی می‌آید. استنلی که یک قمارباز است از بدو ورود بلانش سر ناسازگاری با وی دارد و از طریق یکی از دوستانش از گذشته بلانش باخبر می‌شود و …

فیلم شخصیت هیستریونیک

نام فیلم : بر باد رفته (Gone with the wind)

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت نمایشی

خلاصه فیلم : بر باد رفته فیلمی درام احساسی به کارگردانی ویکتور فلمینگ است. کلارک گیبل و ویوین لی دو نقش اصلی را دارند. روایت یک جوان جنوبی در خلال جنگ داخلی آمریکا را به تصویر می‌کشد. بربادرفته یکی از پرفروش‌ترین و پربیننده‌ترین فیلم‌های ساخت هالیوود است. 

+ بیشتر بخوانید

دوست خوبم نظرتون را در مورد اختلال شخصیت نمایشی در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *