مقاله جامع افسردگی

افسردگی جزو اختلال های خلق محسوب می شود. همه ما آدمیان به نوعی در دوره ای از زندگی خود احساس افسردگی و غم و اندوه می کنیم به خاطر همین، افسردگی نوعی سرماخوردگی روانی محسوب می شود. افسردگی به چند نوع تقسیم می شود که از لحاظ شدت و طول مدت و… متمایز می گردند. انواع افسردگی را به طور جامع در صفحاتی دیگر توضیح دادیم، در این بخش قصد داریم در مورد کلیات افسردگی صحبت کنیم. 

ناراحتی

علائم شایع افسردگی

⭐️ احساس غم و اندوه شدید (در کودکان به صورت تحریک پذیری)

⭐️ ناتوانی در لذت بردن از فعالیت های لذت بخش

⭐️ احساس گناه و شرم و خجالت

⭐️ احساس نا امیدی و بی فایدگی و بدبینی

⭐️ ناتوانی در تمرکز و تصمیم گیری سریع

⭐️ناراحتی های بدنی (درد های شکمی، سردرد و…)

⭐️ تغییرات خواب (بی خوابی یا پر خوابی):

خواب راحتی ندارند، در طول شب چند بار از خواب بیدار می شوند و یا با اینکه خیلی زیاد می خوابند، در طول روز احساس خستگی می کنند.

⭐️ تغییرات وزن و اشتها (بی اشتهایی یا پر اشتهایی):

ممکن است مدعی شوند غذا بی مزه است و اشتهای خود را از دست داده اند و یا ممکن است اشتهای زیادی پیدا کنند در نتیجه نسبت به قبل لاغرتر یا چاق تر می شوند.

⭐️ اختلال در پریود عادی زنان:

پریود ماهانه زنان معمولا بیش از حد ادامه می یابد و ممکن است یک ماه یا چند ماه پریود نشوند و حجم مایع پریودیک نیز ممکن است کاهش یابد.

⭐️ کاهش فعالیت جنسی

⭐️ نداشتن انرژی

⭐️ افکار خودکشی

⭐️ کندی روانی حرکتی:

ممکن است افکار یا حرکاتشان کند و آهسته شود مخصوصا در صحبت کردن.

⭐️ بی قراری روانی حرکتی:

ممکن است آرام و قرار نداشته باشند، نشستن آزارشان می دهد، دستانشان را به هم می فشارند.

♨️ نکته مهم♨️

افسردگی در کودکان به صورت رفتاری خودش را نشان می دهد نه به صورت کلامی یعنی تحریک پذیر، گوشه گیری، ضعف در عملکرد تحصیلی و ناراحتی های جسمانی.

عوامل بروز افسردگی

✳️ عوامل اجتماعی و محیطی:

نظریات زیادی در این مورد مطرح شده است که به اختصار بعضی از آن ها را توضیح می دهیم. در نظریه شناختی بک، زیر بنای اصلی افسردگی، افکار منفی و تحریف شده نسبت به خود، دنیا و آینده بیان شده است. افراد افسرده هر اتفاقی برایشان رخ دهد را بدبینانه تلقی می کنند. رفتارگرا ها علت افسردگی را نداشتن انگیزه و تقویت کننده و همینطور پیش قدم نشدن در کار ها بیان می کنند. نظریه درماندگی آموخته شده این نکته را بیان می کند که فرد با توجه به تجربیات گذشته و شکست خود، دیگر تلاش نمی کند و بدبینی اش را تغییر نمی دهد. در نظریه اسناد علت یابی موضوع کلیدی است که فرد در مورد رویداد هایی که در زندگی اتفاق می افتد چه علتی بیان می کند، به عنوان مثال افراد افسرده اگر نمره خوبی در امتحان بیاورند به سادگی امتحان یا خوش شانسی ربط می دهند نه به تلاش خودشان. نظریه نشخوار فکری بیان می کند که افرادی که به نشخوار فکری یعنی همیشه به افکار و تجربیات منفی فکر می کنند و مکرراً این افکار را مرور می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. در نظریه سیستمیک، شیوه تربیت نادرست والدین بیان شده است. از دیگر عوامل می توان به داشتن احساس گناه و بی کفایتی اشاره کرد.

✳️ ژنتیک:

طبق بررسی های انجام شده روی دو قلو های همسان و ناهمسان، ارثی بودن افسردگی شناسایی شد.

✳️ انتقال دهنده های عصبی:

تعدادی از انتقال دهنده ها به نوعی در بروز افسردگی نقش کمک کننده دارند از جمله (سروتونین و نور اپی نفرین)

✳️ نابهنجاری در ساختار مغز:

بادامه، هیپوکامپ، کمربند قدامی زیر زانویی، قشر پیش پیشانی پشتی جانبی، چهار ساختار عمده مغز هستند که در افسردگی دخیل اند.

✳️ هورمون ها:

سطح هورمون کورتیزول غالبا در افراد افسرده نرمال نیست.

♨️ جمع بندی♨️

معمولا بروز افسردگی به ترکیبی از عوامل انجام می شود. به طور قاطع نمی توان گفت صرفا شخصی که از نظر ژنتیکی مستعد افسردگی هست، قطعا افسرده می شود. اما می توان گفت شخصی که از نظر ژنتیکی مستعد افسردگی است، اگر احیانا رویداد ناگواری به عنوان مثال فوت یکی از نزدیکان اتفاق بیوفتد، احتمال بروز افسردگی در شخص بالا خواهد رفت.

دپرس

شرایط لازم برای بستری کردن فرد افسرده

⭐️ خشونت و درگیری زیاد

⭐️ بالا بودن احتمال خودکشی 

⭐️ داشتن علائم توهم و هزیان

شیوه های درمان افراد افسرده

شیوه های گوناگونی برای درمان افسردگی وجود دارد از قبیل درمان شناختی رفتاری، دارو درمانی، درمان با شوک الکتریکی و…

درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT): در این درمان با کمک استعاره ها و تمارین و تناقض به مراجع کمک می کند که هر آنچه را که خارج از کنترل شخصی اش هست را بپذیرد و متعهد باشد به آنچه که زندگی را پر بار می سازد.

درمان شناختی رفتاری (CBT): در این درمان با تمرکز بر رفتار، افکار و احساسات، به درمانجو کمک می کنیم تا افکار مثبت و الگو های کاربردی صحیح را جایگزین افکار و اعمال نادرست کند. و مهارت های اجتمایی و کنترل خشم نیز کار می شود.

دارو درمانی: داروهایی که در درمان افسردگی به کار برده می شود به چند دسته مختلف تقسیم می شوند از قبیل

*بازدارنده های منوآمین اکسیداز (مثل فنلزین و ترانیل سیپرومین و…)

*بازدارنده های انتخابی بازجذب سروتونین (مثل فلوکستین و سرترالین و ترازودون و سیتالوپرام و…)

*داروهای سه حلقه ای (مثل ایمی پرامین و نورتریپتیلین و دسی پرامین و آمی تریپتیلین و…)

*باز دارنده های نوراپی نفرین و سروتونین (مثل دولو کستین و نلافاکسین و…)

تکنیک های درمانی دیگر: آزمون شواهد، اسناد دهی مجدد، تصور زمانی، تقسیم مسئولیت ها، درمان بین فردی، ماساژ درمانی و …

تشخیص افتراقی اختلالات (❌ لطفا اشتباه نگیرید❌)

برخی از اختلالات روانشناسی به نوعی در علائمشون با یکدیگر همپوشانی دارند.

افسردگی و پیش فعالی (ADHD): در علائم هر دو کندی و بی قراری روانی حرکتی، ناتوانی در تمرکز و توجه، نداشتن آرامش است اما ویژگی اصلی پیش فعالی، رفتار های تکانشی و بیش از حد و همینطور بی دقتی است. ویژگی اصلی افسردگی، خلق افسرده و ناتوانی در لذت بردن است.

افسردگی و اختلال سو مصرف مواد: ویژگی مشترک هر دو تغییرات در خواب و تغذیه و انزوای اجتماعی است اما ویژگی فرد مبتلا به اختلال سو مصرف مواد، مشخصه های نشئگی و رفتار های مخفیانه و نادرست است.

معرفی فیلم های سینمایی در زمینه اختلال افسردگی

فیلم شخصیت افسرده

نام فیلم: مالیخولیا (Melancholia)

موضوع روانشناسی فیلم: اختلال افسردگی

خلاصه فیلم: فیلم روایتگر دو داستان جداگانه است؛ داستان اول مربوط به دختری به نام «جاستین» است که در شُرف یک مراسم عروسی بسیار مجلل با مرد مورد علاقه اش «مایکل» قرار دارد. جاستین بعد از عروسی، دچار نوعی افسردگی شدید می شود که به سبب آن، وی تمام اتفاقات پیرامونش را بد تعبیر می کند و به خصوص رابطه ناخوشایندی را با خواهرش آغاز می کند، این در حالی است که یک سیاره به نام «مالاخولیا» در حال نزدیک شدن به زمین است و این یعنی پایان دنیا. داستان دوم مربوط به خواهر جاستین به نام «کلیر» و همسرش «جان» است. جان ستاره شناسی است که پی برده سیاره مالاخولیا در حال نزدیک شدن به زمین می باشد..

فیلم شخصیت افسرده

نام فیلم: برگشتم  لبخند بزنم (I smile back)

موضوع روانشناسی فیلم: اختلال افسردگی

خلاصه فیلم: داستان فیلم در مورد زنی بنام “لینی” است. متاهل و دارای فرزند. او به مواد مخدر اعتیاد دارد و کارهای نادرستی را انجام می دهد. اما او دارای شخصیت افسرده ای می باشد. زمانی که خانواده اش را در حال از هم پاشیدن می‌بیند، “لینی” آخرین تلاشش را برای دست برداشتن از کارهای نادرست و رسیدن به رستگاری انجام می دهد …

♨️ توجه کنید ♨️
با توجه به زیاد بودن فیلم های سینمایی در زمینه افسردگی تصمیم گرفتیم ادامه معرفی فیلم ها را در 4 نوع افسردگی که در پایین مشاهده می فرمایید بیاوریم و صرفا کلیت افسردگی در معرفی فیلم ها آورده شده است. 

انواع افسردگی

دوست خوبم نظرتون را در مورد افسردگی در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *