اختلال شخصیت خودشیفته

اختلال شخصیت خودشیفته یا نارسیستیک  جزو کلاستر B اختلالات شخصیت محسوب می شود. در زندگی همه ما به یک فردی برخورد کردیم که خیلی خودش را دست بالا می گرفت اما در واقعیت آن چیزی که بیان می کرد نبود و یا همیشه تشنه ای تعریف و تحسین از سوی دیگران بودند. در جلوتر بیشتر در مورد نشانه های شخصیت خودشیفته خدمت شما عزیزان عرض می کنیم.

اما شاید براتون سوال پیش آمده باشه که چه داستانی پشت این اختلال وجود دارد. در یونان باستان یک پسر جوان افسانه ای با چهره زیبا به نام نارسیس (نرگس) وجود داشت که هیچ دختری را قبول نداشت و تحویل نمی گرفت، نارسیس که تصویر خود را در چشمه آب دید یک دل نه صد عاشق تصویر چهره خود شد، و از آن جهت که دید به آن عشق نمی رسد ، خود را آب انداخت و تبدیل به گل شد! تصویر زیر بیانگر همین ماجراست…

اختلال شخصیت نارسیستیک

علائم اختلال شخصیت خودشیفته

⭐️ خودشون را منحصر به فرد و بزرگ می بینند اما در واقعیت چیزی جز اغراق نیست، بیشتر در مورد زیبایی، هوش و استعداد بزرگنمایی می کنند.

⭐️ تشنه ای تعریف و تحسین از سوی دیگران اند و خدایی نکرده کسی ازشون تعریف نکند عصبانی می شوند.

⭐️ حسادت و تکبر نسبت به دیگران دارند یا فکر می کنند که دیگران به آن ها حسد می ورزند.

⭐️ باور دارند که انسان خارق العاده و خاصی اند و عقیده دارند که فقط افراد بلند مرتبه آن ها را درک می کنند.

⭐️ همیشه فکر می کنند حق با آن هاست و هر کاری دوست داشته باشند را می توانند انجام دهند.

⭐️ همدردی با دیگران ندارند و به احساسات و خواسته های دیگران توجه نمی کنند.

⭐️ همیشه به دنبال این هستند که بقیه حرف ها و کارهاشون را تایید کنند.

⭐️خودخواهانه سو استفاده می کنند که به اهداف خود برسند.

⭐️ از همه چیز بهترینش را می خواهند.

دوره شکل گیری اختلال شخصیت خودشیفته

نشانه های این اختلال از اواخر نوجوانی و قبل از اوایل بزرگسالی شروع می شود.

عوامل شکل گیری اختلال شخصیت خودشیفته

یکی از عواملی که در شکل گیری شخصیت خودشیفته تاثیر می گذارد تربیت نادرست والدین است. از یک طرف سردی و بی عاطفه بودن بودن والدین نسبت به استعداد و موفقیت های فرزند خود و از طرف دیگر محبت بی جا و اغراق آمیز ریشه در این اختلال دارد. به قول معروف بعضی ها از این طرف بوم می افتند بعضی ها هم از آن طرف بوم. اینجاست که اهمیت مهارت فرزندپروری به چشم می خورد. از دیگر عوامل تاثیر گذار می تواند آسیب هایی باشد که در دوران کودکی متوجه فرد شده است مثل سو استفادهای جنسی و جسمی و کلامی. ژنتیک و وراثت هم می تواند در این اختلال تاثیر گذار باشد. عامل تاثیر گذار دیگر شخصیت و مزاج افراد است.
اختلال شخصیت خودشیفته

شیوه های درمان اختلال شخصیت خودشیفته

افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته برای درمان این اختلال به روانشناس مراجعه نمی کنند چون اصلا این را مشکل نمی دانند. معمولا برای اختلالات دیگری که به آن دچار هستند مثل افسردگی یا اعتیاد مراجعه می کنند.

برای درمان این افراد از روان درمانی استفاده می شود. در روان درمانی به مراجع یاد داده می شود که علاوه بر احساس و خواسته خود، احساس دیگران هم مهمه و اینکه بتوانند روابط بهتری با دیگران برقرار کنند و باور ها و عقاید صحیح را  جایگزین باور های غلط کنند.
برای درمان این اختلال، دارویی وجود ندارد اما اگر فرد علاوه بر اختلال خود شیفته به افسردگی نیز مبتلا بود از دارو درمانی نیز استفاده می شود.

پیشگیری از اختلال شخصیت خودشیفته

در عوامل شکل گیری این اختلال روی تربیت نادرست والدین تمرکز داشتیم. پس می توان با آموزش مهارت های فرزندپروی به والدین به طور قابل توجهی از بروز این اختلال جلوگیری کرد.

داستان واقعی بر اساس DSM

استیو در یکی از شهر های آمریکا زندگی می کرد و به دبیرستان می رفت. او احساس می کرد از اطرافیان خود بهتر است. زیرا در کودکی به اروپا سفر کرده بود. او احساس می کرد در مقایسه با بقیه تافته ای جدا بافته ای است و به طور کلی از آنچه سلیقه عوام بود تنفر داشت. استیو دوستان کمی داشت و احساسات و عقاید خود را بروز نمی داد. او فقط با کسانی دوست می شد که به طبقات بالای جامعه تعلق داشتند. استیو از وقتی که برای درس هایی که در دانشگاه مجبور بود بردارد و ربطی به مدیریت نداشت ناراحت می شد اما از دروس مربوط به مدیریت و بازرگانی استقبال می کرد و خیلی در این زمینه ها مطالعه می کرد اما به دروغ به دیگران می گفت اطلاعات مربوط به مدیریت را از پدرش یاد گرفته که یک تاجر مشهور است و برای وال استریت ژورنال مقاله می نویسد (در واقعیت پدرش مغازه بغالی داشت). استیو درس خوان بود اما در یک کار گروهی همکلاسی هایش از اینکه با او کار کنند تنفر داشتند چون همیشه به خاطر اشتباهات کوچک آن ها را سرزنش می کرد. به ندرت پیش می آمد مقاله خود را خودش بنویسد او معتقد بود که وقتی می توانم یکی از دانشجویان سال اول را راضی کنم که برایم مقاله بنویسد چرا باید وقت خودم را تلف کنم. استیو به دنبال توجه، تایید و تحسین از سوی اطرافیانش بود. همکلاسی هایش او را فردی مغرور و متکبر می دانستند.

معرفی فیلم سینمایی در زمینه شخصیت خودشیفته

فیلم شخصیت خودشیفته

نام فیلم : آقای ریپلی با استعداد (The Talented Mr Ripley)

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت خودشیفته و اختلال شخصیت ضد اجتمایی

خلاصه فیلم : سال ۱۹۵۰ مردی جوان بنام تام ریپلی از نیویورک به اروپا فرستاده می شود، تا در ازای گرفتن هزار دلار، یک پسر میلیونر خوش گذران بنام دیکی گرین لیف را به خانه‌اش ، یعنی آمریکا باز گرداند. اما وقتی که نقشه اش با شکست مواجه می شود، دست به اقداماتی دور از انتظار می زند.

+ بیشتر بخوانید

دوست خوبم نظرتون را در مورد اختلال شخصیت خودشیفته در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *