اختلال شخصیت اسکیزوئید

جزو کلاستر A اختلالات شخصیت محسوب می شود که در سال 1924 فردی به نام اویگن بلویلر اصطلاح اسکیزوئید را برای توصیف افرادی که تمایل دارند به درون خود مراجعه کنند «درونگرا» و از دنیای بیرون رویگردان هستند به کار برد.

شخصیت اسکیزوئید

علائم اختلال شخصیت اسکیزوئید

⭐️ افراد منزوی هستند و ترجیح می دهند تنها باشند.

⭐️ تقریبا همیشه فعالیت ها و مشاغل انفرادی را انتخاب می کنند.

⭐️ در ایجاد روابط نزدیک با دیگر افراد مشکل دارند.

⭐️ علاقه و اشتیاق کمی نسبت به روابط جنسی دارند یا اصلا این تمایل و علاقه را ندارند.

⭐️ احساس و هیجانی را بروز نمی دهند و از نظر عاطفی سرد و بی احساس هستند.

⭐️ نسبت به تحسین و یا انتقاد دیگران بی تفاوت اند.

⭐️ به غیر از اعضای خانواده خود، روابط نزدیک و دوست صمیمی ندارند.

⭐️ تغییرات قابل توجهی در خلق و خوی شان ایجاد می شود.

دلایل شکل گیری اختلال شخصیت اسکیزوئید

در حال حاضر ریشه اصلی شکل گیری این اختلال کشف نشده است اما به نظر می رسد عوامل ژنتیکی و محیطی تاثیر گذار هستند.مخصوصا شیوه زندگی فرد در دوران کودکی نقش بسزایی دارد.

شیوه های درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید

افراد مبتلا به اختلال اسکیزوئید به ندرت به دنبال درمان هستند . برای درمان این افراد می توان از درمان شناختی رفتاری (CBT) استفاده کرد، در این روش با تمرکز بر رفتار، افکار و احساسات، به درمانجو کمک می کنیم تا افکار مثبت و الگو های کاربردی صحیح را جایگزین افکار و اعمال نادرست کند. در درمان این افراد ، آموزش مهارت های اجتماعی و مزیت های اجتماعی بودن گفته می شود. یکی دیگر  از روش های درمان این افراد گروه درمانی است، ممکن است ابتدای کار در گروه فعال به نظر نرسند اما هر چه جلوتر برویم با توجه به ساختار گروه ارتباط موثرتری برقرار می کنند. اگر اضطراب و یا افسردگی و…  در فرد وجود داشت می توانیم از دارو درمانی نیز در کنار روش های درمان دیگر استفاده کنیم.

*با توجه به سطح اختلال در فرد، ممکن است دارو درمانی گزینه اول درمان باشد.

تفاوت اسکیزوئید و اسکیزوفرنی

متاسفانه شاهد آن هستیم که بعضی افراد این دو اختلال را با هم اشتباه می گیرند. اختلال اسکیزوفرنی یک حالت خیلی شدیدتری نسبت به اسکیزوئید است که مشخصه اصلی آن توهم و جنون است « افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید هم ممکن است در برهه زمانی کوتاهی دچار جنون و توهم شوند اما شدت آن و مدت زمان آن به مراتب کمتر از اسکیزوفرنی ها است»

تفاوت اختلال شخصیت اسکیزوئید و اجتنابی

بین شخصیت اسکیزوئید و شخصیت اجتنابگر نیز تفاوت وجود دارد. شخصیت اجتنابگر برقراری رابطه با دیگران را دوست دارد، اما به‌ دلایل مختلفی از قبیل احساس بی کفایتی و ترس از طرد شدن، از برقرای رابطه با دیگران اجتناب می کند، اما در افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید اصلا به برقراری ارتباط با دیگران تمایل ندارند.

اختلال شخصیت اسکیزوئید

داستان واقعی بر اساس DSM

آقای هاویناهار یک دانشمند 39 ساله است که مدتی پیش برای کار تحقیقاتی به همراه یک تیم به قطب شمال رفته بود. در آنجا ناگهان دست از همکاری برداشته و به اتاقش پناه می برد و به تنهایی به مصرف الکل اقدام می کند. بعد از این واقعه او را برای روان درمانی ارجاع دادند، مشخص شد که آقای هاویناهار در 4 سالگی پدر و مادر خود را از دست داده بود و تا 9 سالگی نزد عمه اش بزرگ شده بود، بعد او را به یک خانم خانه دار، تنها و منزوی سپرده بودند. در دانشگاه او در فیزیک شاگرد اول بود اما تنها تماسش با دیگران از طریق شطرنج بازی بود. در مراحل بعدی زندگی نیز هرگز دوست صمیمی نداشت و تقریبا همیشه سرش را با فعالیت های انفرادی گرم می کرد. چند ماه بعد از بازگشت از ماموریت قطب شمال کیفیت کارش نیز دائم در حال بدتر شدن بود. به نظر می رسید فردی مستقل و بی نیاز از دیگران و سر به زیر است و جلب توجه او از سوی دیگران آسان نبود. هر چند از کسل بود زندگی خود، احساس نارضایتی می کرد و در طول مصاحبه با روانشناس، لحظه ای غمگین شد و گفت دلش می خواهد عمویش را در آلمان ببیند.

معرفی فیلم سینمایی در زمینه شخصیت اسکیزوئید

فیلم اختلال شخصیت اسکیزوئید

نام فیلم: بازمانده روز (The remains of the day)

موضوع روانشناسی فیلم: اختلال شخصیت اسکیزوئید

خلاصه فیلم: انگلستان، اندکی پس از پایان جنگ جهانی دوم. یک دیپلمات سابق امریکایی به نام “لوییس”، عمارت بزرگ “لرد دارلینگتن” فقید را می خرد که آقای “استیونز” پیر، سرپیشخدمت آن است. او به “استیونز” مرخصی می دهد تا به دیدن “خانم کنتن”، مستخدمه ی قدیمی این عمارت برود و از او بخواهد سر کار قبلی خود برگردد…

+ بیشتر بخوانید

دوست خوبم نظرتون را در مورد اختلال شخصیت اسکیزوئید در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *