اختلال شخصیت اسکیزوتایپال

جزو کلاستر A اختلالات شخصیت محسوب می شود که به معنای واقعی کلمه عجیب و غریب هستند.

شخصیت اسکیزوتایپال

علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال

⭐️ اعتقادات و رفتار های عجیب و غریب و غیر معمول دارند.

⭐️ تفکرات جادویی دارند «یعنی فکر می کنند، افکارشان می تواند روی اعمالش تاثیرگذار باشد و این تاثیر از طریق فرایند های جادویی و ماورای طبیعی انجام می شود مثلا فکر می کنند اگر در روز جمعه لباس هاشون را بشورند یک اتفاق بدی برای خانواده اش می افتد»

⭐️ افکار پارانوئیدی دارند و بیش از حد شکاک اند و تردیدهای مداوم در مورد وفاداری دیگران دارند.

⭐️ موقعی که در جمعی قرار می گیرند مضطرب می شوند این اضطراب معمولا از بدگمانی و ترس های پارانوئیدی ناشی می شود «کمتر پیش می آید که این اضطراب مربوط به ترس از  قضاوت های منفی دیگران نسبت به خودشون باشد»

⭐️ تجارب ادراکی غیرمعمول دارند مثلا احساس می کنند که شخص دیگری کنارشان هست.

⭐️ احساسات عاطفی نامناسب و یا محدود دارند و همینطور دوست صمیمی ندارند.

⭐️ اعتقاد به قدرت های خاص مانند تله پاتی ذهنی یا خرافات دارند.

⭐️ غیر عادی صحبت می کنند «مبهم، استعاره ای، کلیشه ای، مفرط»

⭐️ ایده های ریفرنس دارند «نسبت دادن هر مسئله ای به خود»

دلایل شکل گیری اختلال شخصیت اسکیزوتایپال

دو دسته از عوامل تاثیر بسزایی در شکل گیری اختلال شخصیت اسکیزوتایپال دارند. عوامل ژنتیکی : اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در افرادی که بستگان درجه یک آن ها مبتلا به اسکیزوفرنی باشد، بیشتر وجود دارد. از دیگر عوامل تاثیر گذار، عوامل اجتماعی هستند مانند شیوه زندگی فرد در دوران کودکی.

شیوه های درمان اختلال اسکیزوتایپال

برای درمان اختلال اسکیزوتایپال از 2 روش درمان استفاده می شود. روان درمانی : برای درمان این افراد می توان از درمان شناختی رفتاری (CBT) استفاده کرد. در این روش با تمرکز بر رفتار، افکار و احساسات ، به درمانجو کمک می کنیم تا افکار مثبت و الگو های کاربردی صحیح را جایگزین افکار و اعمال نادرست کند. دارو درمانی : اگر بیمار اختلال افسردگی و یا اضطراب نیز داشت پزشکان ممکن است داروهای ضد افسردگی، تثبیت کننده خلقی یا داروهای ضد اضطراب تجویز کنند. قطعا حمایت خانواده نقش بسزایی در درمان ایفا می کند.

داستان واقعی بر اساس DSM

همه اهالی محل ″اسکات کفتر″ را می شناختند. اما اگر در پیاده رو او را می دیدند به سوی دیگر خیابان می رفتند تا با او روبرو نشوند. اسکات همیشه با خودش حرف می زد و در یک پناهگاه بی خانمان ها در نزدیکی کوی دانشگاه می خوابید. مسئولان پناهگاه به دیگران می گفتند که اسکات از آن ها می ترسد. به ندرت حمام می کرد، کفش هایش سوراخ بود. در پارک روی نیمکت می نشست و در حالی که کبوتر ها دوره اش کرده بودند با آن ها حرف می زد، به آن ها غذا می داد، گاهی می خندید گاهی با خشم به کبوتر ها نگاه می کرد. این رفتارهای عجیب و غریب از دبیرستان در او وجود داشته است.

معرفی فیلم سینمایی در زمینه شخصیت اسکیزوتایپال

فیلم سینمایی شخصیت اسکیزوتایپال

نام فیلم: راننده تاکسی (Taxi Driver) 

موضوع روانشناسی فیلم: اختلال شخصیت اسکیزوتایپال

خلاصه فیلم: «تراویس بیکل» که سابقا در ویتنام تفنگدار دریایی بوده، در نیویورک راننده ی تاکسی می شود و چون دچار بی خوابی مزمن است فقط شب ها کار می کند. تباهی و فسادی که دور و برش در شهر می بیند، مایه ی ناآرامی و آشفتگی او است…

+ بیشتر بخوانید

دوست خوبم نظرتون را در مورد اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *