اختلال شخصیت اجتنابی

اختلال شخصیت اجتنابی یا دوری گزینی یا اَوُیدنت  جزو کلاستر C اختلالات شخصیت محسوب می شود. ویژگی بارز این افراد کم رویی و خجالت زدگی است.

شخصیت دوری گزینی

علائم اختلال شخصیت اجتنابی

⭐️ نسبت به صحبت های دیگران بیش از حد حساس اند.

⭐️ از اینکه مورد انتقاد دیگران قرار بگیرند می ترسند.

⭐️ منزوی و کم رو هستند و از این رو بیش از حد خود را سرزنش می کنند.

⭐️ فعالیت ها و شغل هایی را انتخاب می کنند که کمتر با مردم در ارتباط باشند.

⭐️ ریسک پذیر نیستند و فعالیت و کار جدید انجام نمی دهند.

⭐️ اعتماد به نفس ضعیفی دارند و احساس می کنند جذاب نیستند و مهارت ندارند.

⭐️ ترس از طرد شدن دارند و احساس حقارت می کنند.

⭐️  در جمع های گروهی شرکت نمی کنند.

⭐️ از اینکه در جمع صحبت کنند می ترسند (به عنوان مثال از تپق زدن می ترسند)

⭐️ تا مطمئن نشود که فرد مقابل او را واقعا دوست دارد، وارد رابطه نمی شوند.

⭐️ در موقعیت های اجتمایی، اضطراب دارند.

⭐️ صحبت ها و رفتار های دیگران را بد برداشت می کنند.

⭐️ در برخورد با افراد، به این فکر می کنند که هر لحظه ممکن است از او ایراد و انتقادی شود.

دوره شکل گیری اختلال شخصیت اجتنابی

علائم این اختلال از اواخر کودکی و یا اوایل نوجوانی ظاهر می شود.

عوامل شکل گیری اختلال شخصیت اجتنابی

در حال حاضر علت دقیقی از این اختلال کشف نشده است با اینحال اعتقاد بر این است که عوامل ژنتیکی و محیطی تاثیر گذار اند. یکی از علت های مهم در اختلالات شخصیت، تربیت نادرست والدین است که به طریق  های مختلفی در زندگی و آینده فررزند خود تاثیر می گذارند. تحقیقات نشان داده است که تجربه های منفی و شکست در کارها و همین طور کم رویی در دوران کودکی، پیش زمینه اختلال اجتنابی است. این اختلال ممکن است ارثی نیز باشد و از طریق ژن ها در خوانواده منتقل شود.

اختلال شخصیت اجتنابی

شیوه های درمان اختلال شخصیت اجتنابی

برای درمان از روش شناختی رفتاری (CBT) استفاده می کنیم ، در این روش با تمرکز بر رفتار، افکار و احساسات، به درمانجو کمک می کنیم تا افکار مثبت و الگو های کاربردی صحیح را جایگزین افکار و اعمال نادرست کند. روش دیگر گروه درمانی است که هدف ما در این شیوه از درمان این است که فرد را متوجه این کنیم که حساسیت بیش از حد او چه تاثیراتی بر خود و اطرافیانش دارد. اگر فرد اضطراب یا افسردگی نیز داشت ممکن است از دارو درمانی نیز استفاده شود.

تشخیص افتراقی اختلالات (❌ لطفا اشتباه نگیرید❌)

اختلال اجتنابی با یکسری از اختلالات دیگر در علائم اشتراکاتی دارد و ممکن است جای هم اشتباه گرفته شوند.

در اختلال اضطراب اجتمایی (فوبیای اجتماعی) فرد در موقعیت های خاص مثل صحبت کردن در جمع یا کنفرانس دچار اضطراب می شود اما در اختلال شخصیت اجتنابی علاوه بر موقعیت های گروهی، در تعاملات فردی نیز مشکل دارند.

در اختلال شخصیت وابسته فرد از اینکه بقیه او را ترک کنند می ترسد و به دیگران زیادی وابسته اند اما برخلاف اختلال اجتنابی، به دنبال روابط اجتماعی هستند.

داستان واقعی بر اساس DSM

لوئیس 35 سال دارد و مکانیک است و به ندرت از زیر ماشین بیرون می آید. از وقتی یادش می آید از حرف زدن با مردم می ترسیده است. نمره هایش در دبیرستان قابل قبول بودند ، با این حال می ترسید دیگران فکر کنند او آدم ساده ای است زیرا هرگز حرفی برای گفتن نداشت و نمی دانست چه بگوید. او از همه رویداد های اجتماعی و پروژه های گروهی در دبیرستان اجتناب می کرد و حتی در جشن فارغ التحصیلی شرکت نکرد. او تمام روز را در گاراژ می ماند و ماشین تعمیر می کرد. قبلا در یک گاراژ دیگر کار می کرد ولی در آنجا هر وقت کارمند مسئول دفتر و رسیدگی برای استراحت یا خوردن ناهار بیرون می رفت، مجبور بود جای او جواب مشتریان را بدهد. او نمی توانست به تلفن ها و مشتریان جواب دهد و دائم نگران بود که مبادا کسی تلفن بزند و یا مشتری وارد شود، به همین دلیل از آن گاراژ استفا داد. کار لوئیس بسیار خوب بود و چندین بار به او پیشنهاد ترفیع داده شد تا سوپروایزر شود اما قبول نمی کرد زیرا نمی دانست چگونه چند نفر را مدیریت کند. تا به امروز لوئیس با هیچ زنی آشنا نشده است. وقتی مادر لوئیس متوجه شد که او ترفیع ها را رد می کند، به این  نتیجه رسید که دیگر نمی تواند خجالت کشیدن های احمقانه لوئیس را تحمل کند و او را برای روان درمانی نزد روان شناس برد. الان بیش از یکسال است که لوئیس با تراپیست خود کار می کند و تلاش دارد مهارت های لازم را برای فائق شدن بر اضطراب شدید در رابطه با دنیای اجتماعی بدست آورد.

معرفی فیلم های سینمایی در زمینه شخصیت اجتنابی

فیلم سینمایی ا شخصیت اویدنت

نام فیلم : (The Shipping news) 

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت اجتنابی

خلاصه فیلم : یک مرد میانسال که با مشکلات روحی مواجه است، به همراه دخترش به شهر زادگاهش می رود تا زندگی اش را باز پس بگیرد…

فیلم شخصیت اجتنابی

نام فیلم : زلیگ (Zelig)

موضوع روانشناسی فیلم : اختلال شخصیت اجتنابی

خلاصه فیلم : «زلیگ» چهره ی جنجال برانگیز دوره ی بحران اقتصادی آمریکاست که قابلیتش برای همسان شدن با هر کسی که در جوارش قرار می گیرد، دنیا را مبهوت می کند. قابلیتی که ناشی از میل او به پذیرفته شدن در جامعه است، میل به حل شدن در میان جمع، میلی که باعث می شود او مثل آفتاب پرست تغییر ظاهر دهد…

+ بیشتر بخوانید

دوست خوبم نظرتون را در مورد اختلال شخصیت اجتنابی در قسمت دیدگاه ها ارسال کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *